Kaliteli içerik üretmek sadece dijital dünyanın ihtiyacı ya da sorunu gibi gözükse de aslında öyle değil. Dijital dünyadaki içerik üretimine gelmeden önce hayatımızın her alanında, neredeyse hepimizin kendisini yazarak ifade etmesi gerektiği alanların ne kadar çok olduğunun farkına vardınız mı? Daha çocuk yaşlarda başlayan yazılı ifade şeklimizin ileride kendimizi de ifade etme biçimimize dönüştüğü alan aslında tam da burada başlıyor…
Okulda, üniversite sıralarında, iş yerinde, sunum yaparken, dilekçe yazarken, manifesto hazırlarken, blog tutarken, instagram’da post paylaşırken ya dadünyayı değiştirecek bir iş kurgularken… Örnekleri sonsuza kadar çoğaltabiliriz belki de. Dolayısıyla blog yazımız sadece dijital dünyanın değil; hepimizin ihtiyacını ele almakta.
DİJİTAL DÜNYADA KALİTELİ İÇERİK ÜRETMEK
Kaliteli içerik üretimine bir de dijital dünyanın gözüyle baktığımızda ise konu biraz daha geçmişe gitmemizi gerektiriyor. Hatırlarsanız Google, içeriklerin kalitesini artıran ve anahtar kelime ile doldurulmuş yazılarla mücadele eden Panda algoritma güncellemesini 2011’de tanıtmıştı.
Hemen ardından gelen Hummingbird güncellemesi ise kullanıcıların yaptığı aramalarının sonucunda daha doğru sonuç verecek içeriklere yöneldi. Aslında bu güncelleme güçlü bir değişikliğin ilk hamlesiydi.
Takvimler 2015’i gösterdiğindeyse Google, RankBrain’i yani yapay zeka tabanlı (machine learning) bir algoritmayı piyasaya sundu. Peki neydi bu RankBrain Algoritması? Arama sorgularını bir insan gibi değerlendirmek için geliştirilmiş yeni bir Google Arama Algoritması olan versiyon sayesinde artık şirketler; sayfalarında bulunmayan anahtar kelimeler için dahi Google’da sıralamaya girebildiklerini gördüler.
Şuanda Google, hazırlanılan içeriklerin kullanıcı odaklı olmasına, yani kullanıcıların yaptığı aramaların sonucunda yararlı ve alakalı sonuçlar elde etmesi gerektiğine dair açıklamalar yapıyor. Google’ın da arama kalitesi değerlendirici yönergelerinde de belirttiği şekilde kaliteli içerik üretmek mümkün.
Hayatınızın her alanında işinize yarayacak, kaliteli içerik üretmek için ihtiyacınız olan ipuçlarına göz atabiliriz.
-
İçerik Takvimi Oluşturun
Yoğun iş temposu içerisinde özellikle pazarlama departmanlarının atlamaması gereken tarihler vardır. Özel tarihler için ekiplerin önceden kapsamlı bir strateji belirlemesi ve özel günlere göre de kaliteli içerik planlaması yapması beklenir.
Kampanyalar, içerikler, reklam metinleri, reklam filmleri, Youtube videoları, Instagram, Facebook, Influencer Pazarlama, TV planlaması vb. gibi online ve offline birçok kararın aylar önceden verilmesi gerekir. Buna en güzel örnek birçok firmanın adını birbirinden ayrışmak için değiştirerek kullandığı Black Friday, Efsane Cuma, Şahane Cuma Aralık ayıdır.
Efsane Cuma ve benzeri önemli zaman dilimlerinde hazırlıklı olmak, büyük sürprizlerle karşılaşmamak için küçük ya da büyük ekiplerin ortaklaşa kullandığı içerik takvimi, iş akışının doğru planlanmasında işletmeye yardımcı olarak krizleri önler.
Kaliteli içerik üretebilmek için de önceden planlanmış, tüm detayları düşünülmüş ve hazırlık yapılmış bir takvim üzerinden ilerlemek en iyi başlangıçtır.
İçerik Takviminizi manuel ve ücretsiz olarak Excel, Google Spread Sheet’ten hazırlayabileceğiniz gibi Widgate gibi tool’ları kullanarak zaman kazanabilirsiniz.
-
Hedef Kitlenize Uygun Kaliteli İçerik Hazırlayın
Google, kullanıcı aramaları sonuçlarına göre ihtiyaçları karşılayan içerikleri tespit ettiğinde bu içeriği üst sıralara taşır.
Google’a göre bizim de kullanıcıların ihtiyaçlarını belirleyerek kaliteli içerik oluşturmamız ve daha çok trafik almamız mümkün… Bunu yapabilmek içinse kullanıcı ile empati kurmanız gerektiğini söylemek yanlış olmaz.
Bu noktada hem anahtar kelime araştırması yaparak kullanıcılarınızı da doğru segmente ederek ilgi alanı derinliklerine göre içerik uzunluklarına karar verebilirsiniz.
Yani, eğer kullanıcılarınız daha önce hiç bilmediği bir konu ile ilgili araştırma yapıyorsa muhtemelen o konuya dair daha kapsamlı bilgiye ihtiyaç duyacaktır.
Ancak arama yapan kişi bu konuda uzmanlaşmış biriyse, daha hızlı tüketebileceği bir bilgi onun ihtiyaçlarını karşılayacaktır.
Bununla birlikte anahtar kelimenizi Google’da aratarak çıkan sonuçları analiz edebilirsiniz. Böylelikle Google’ın öne çıkardığı yazıların ortak özelliklerini saptayarak anahtar kelimenize ve içeriğinize yön verebilirsiniz.
- İçeriğinizin diğerlerinden farklılaşmasını sağlamak için resim, video ve alıntılar ekleyebilirsiniz.
- Ya da daha önce kimsenin denemediği bir içerik stratejisi geliştirerek yazınızı özelleştirebilirsiniz.
-
Daha Önce Hazırlanan İçeriklerinizi Analiz Edin
Sıfırdan içerik oluşturuyorsanız; öncelikle yaptığınız işe dair alanında uzman şirketlerin, varsa rakiplerinizin içeriklerini inceleyerek size ilham kaynağı olacak sayfaları takibe alın.
Burada bir SWOT analizi yaptıktan sonra size en uygun olabilecek alternatiflerinizi belirleyin ve hiç beklemeden denemelere başlayın. 🙂
Daha önce oluşturulan içeriklerin hangilerinin daha etkili olduğunu, hangilerininse yenilenmesi gerektiğine Google Analytics aracılığı ile karar verin. Burada amaç, sitenizi ziyaret eden kullanıcıları daha iyi analiz ederek var olan sayfalarınızın etkinliğini artırmak…
Kaliteli İçerik İçin Örnek Vaka
Örnek vaka ile biraz daha detaylandırmak gerekirse; şirketinize ait bir blog sayfası var ve bir yazınız diğerlerine kıyasla yüksek hit alıyor.
- Bunun nedenini sorgulayarak, bu sayfayı daha verimli nasıl kullanabileceğinizi kurgulayabilirsiniz.
- Yazılan yazı, konuyla ilgili bir ürünün satışına etki edebilecek kapasitede ancak ürüne link vermiyorsa; stoğu kontrol ederek ürünü satışa yönlendirebilirsiniz.
- Yazının neden çok hit aldığını analiz ederek, diğer yazılarınızın içeriğini bu bilgilere göre hazırlayabilirsiniz.
- Blog sayfanızın stratejisini, site üstü pazarlama araçlarından (Insider, Enhencer, Segmentify vb.) yararlanarak yeniden kurgulayabilirsiniz.
- Diğer sayfalarınızda geliştirilebilecek başka boşlukların olup olmadığını kontrol edin.
PeraMind olarak web sitenizi analiz ederek stratejinizi yeniden belirliyor, rakip analizi yaparak size yeni çözüm önerileriyle geliyoruz. İçerik Check Up hizmetlerimiz için bizimle iletişime geçin.
-
Kullanıcıların Arama Sorgularını ve Arama Amacını Bilin
Kullanıcıların neden Google’da arama yaptığını bilir ya da tahmin ederseniz, içerik stratejinize buna göre yön verebilirsiniz. Tabi ki sadece kullanıcıların neden arama yaptığına bakmak sizi doğru sonuca götürmeyebilir.
Belirli herhangi bir ürün aradığınızda çıkan sonuçlar hep e-ticaret sitelerinin sonuç sayfaları olacaktır. Ancak arama sonuçlarınızı “En İyi” ile başlayan bir cümle ile değiştirdiğinizde sonuçların da liste içerikleri olduğunu fark edeceksiniz. Bu sonuçların hepsinin ortak özelliği bilgilendirici olmasıdır.
Siz de “kahve makinesi” ve “en iyi kahve makinesi” sonuçlarının arasındaki farkı görmek için Google’da mini bir alıştırma yapabilirsiniz.
-
Kaliteli İçerik Üretmek İçin Yazdığınız Alanda Uzmanlaşın
Ve geldik son ve en etkili ipucuna… Kaliteli içerik üretebilmeniz için öncelikle bolca pratiğe ihtiyacınız olacak. Dolayısıyla merak ettiğiniz ve yazmak istediğiniz konular ile ilgili detaylı okuma ve araştırma yaparak ilk adımı tamamlayabilirsiniz. Konuyu iyice araştırdıktan sonra da yazmaya başlamanız, pratik kazanıp uzmanlaşmanız için şart.
Tüm bunların haricinde bir de içeriklerinizi Google arama motorunun belirttiği şekilde kullanıcı odaklı düşünerek oluşturup, doğru parçaları bir araya getirebilirseniz organik trafiğinizin hızla artmaya başladığını da göreceksiniz.
Kısacası; kaliteli içerik oluşturabilmek için birçok etmeni doğru zamanda bir araya getirebilmek gerekiyor. Süreklilik ve uzmanlık gerektiren kreatif içerik üretimi için PeraMind ekibi ile iş birliği yapabilirsiniz.
Sonuç olarak PeraMind ile tanışmak ve detayları konuşmak için hemen iletişime geçin!